Husk, når du handler hos Gribskov Vinimport

Ofte er der MÆNGDERABAT, ved køb af hel kolli

Så slipper miljøet for bruge af ekstra emballage  

Fragtfri levering ved køb for over dkr. 500,-  

Levering i hele landet inden for 1 – 2 dage 

Sikker betaling

PX PEDRO XIMÊNEZ, BODEGAS MASET


Velkommen til en “fed” oplevelse

Bodegas Maset, Montilla-Moriles, Spanien


Lidt info om PX Pedro Ximênez, Bodegas Maset


I det sydlige Spanien, lidt syd for Sevilla laves de berømte hedvine, som kaldes Sherry. Vine som alle laves efter solera systemet. Det er ikke kun i Jerez man laver den slags vine. Men faktisk er det en helt klynge af mindre kendte vinområder, her iblandt Montilla-Moriles, hvor Pedro Ximenez især produceres. For at opnå den enormt koncentreret sødme, tørres druerne i den bagende sol, på sivmåtter (derfor ofte også kaldes ”strå-vin” så de bliver nærmes som små rosiner. Resultatet er denne ultra sød most, som efterfølgende lagres solera.

Hvordan smager PX Pedro Ximênez, Bodegas Maset ? 


Når denne Pedro Ximenez hældes op, er det første man noterer sig, er naturligvis den fede og rige konsistens som denne vin har. En klæg, og nærmest sirup lignende vin. Duften er rig, intens og med fede noter af rosiner, kanel og groftskåret abrikos. Smagen er bestemt ikke til at overse. Den fede saft, er cremet, fyldig, og præsentere en finish med rig smag af rosiner tonsvis af krydderier.

Nyd PX Pedro Ximênez, Bodegas Maset til: 


Pedro Ximénez er nærmest en dessert i sig selv, men den kan sagtens kombineres med andre desserter. Prøv den med f.eks. til is og cheesecake. I Danmark, benyttes den ofte som alternativ til portvinen ved juletid. Skal PX-oplevelsen være helt ekstraordinær, så er nyd den med chokolade, som fremhæver de søde og bitre nuancer i munden. Pedro Ximénez er også en suveræn oplevelse sammen med skarpe blå oste og en fed Gorgonzola ost.

Bør serveres iskold. Da det er en meget koncentreret type vin. Men den kan sagtens nydes direkte fra hylden. Rigtig god fornøjelse.

OBS: når en Pedro Ximénez er åbnet, så kan den nærmest holde sig for evigt grundt det høje sukker indhold.

Druesorten Pedro Ximênez


En sød vin, der har fået sit navn af den drue, den er lavet på

I det solrige andalusiske land Montilla-Moriles aftapper Bodegas Maset deres Pedro Ximenez. En udsøgt sød vin lavet ved hjælp af den unikke solingsteknik (Asoleo), hvor druerne tørres ud på halm måtter for at koncentrere mosten. En besværlig og tidskrævende proces, hvor resultatet er denne enestående vin.

Pedro Ximênez også bedre kendt som PX, hører til i sherryfamilien. Men modsat de tørre sherrytyper, som man finder i det helt sydlige Spanien, nede i Jerez området, syd for Sevillia (tæt på Middelhavet) så bliver PX’erne produceret i vinområdet Montilla-Moriles som ligger noget mere nord i landet, nærmere betegnet i provinsen Córdoba. Og modsat sherry er en Pedro Ximênez ikke fortified (forstærket med druesprit).

Pedro Ximénez-druen repræsenterer mere end 95% af vindyrkningen i Montilla-Moriles. Det er en hvid drue, næsten gennemsigtig, med tynd skal, med et meget saftigt frugtkød, og med et højt sukkerindhold.

Denne drue er sart og meget følsom over for fugtigt klima, og præcis derfor har den fundet sit ideelle levested i Montilla Moriles, som er et område med et varmt og tørt klima. Jorden er nærmest helt kalkhvid og rig på calciumcarbonat.

Den særlige teknik


Jorden og undergrunden er dannet af bløde muldjorder, fattige på naturligt organisk materiale, og er ikke særlig frugtbare. Jorden har en meget enkel mineralsk struktur, grundlæggende kalksten og silica, og har en klumpetstruktur, med et lavt indhold af klorider og sulfater. Undergrunden har høje fugtbevarende egenskaber på omkring 30 %.

For at lave en ”ægte” PX’er fra Montilla Moriles, kræves en helt særlig og unik for området, fremstillingsmetode. En teknik, som man har set benyttet helt tilbage til romertiden. Og resultatet som man også kalder “Halmvin” eller “Rosinvin” er en vin lavet af druer, der er blevet tørret for at koncentrere deres saft.

Når druerne er modne, bliver klasserne skåret af ved håndkraft og transporteres efterfølgende i kasser hen til de såkaldte ”Pasaras” (stråmåtter) hvor de spredes ud og ligger og tørrer i solen i flere dage. For at alle druer opnår den optimale proces, så de nærmest bliver til rosiner, vendes druerne. Ved det optimale punkt i processen, føres rosinerne til kælderen for at gennemgå en mere traditionel vinificering metode, hvor resultatet er denne ultra sød most, som efterfølgende lagres soler, for til sidst at kunne blive nyt verden rundt.

Bodegas Maset PX MEGA banner bund

Prøv også :


CAVA FRA BODEGAS MASET

¨Maset DO CAVA MEGA BANNER

Søger du andre vine ?

Har du spørgsmål ? Ring 3131 1570.

Vores kundeservice sidder klar alle ugens dage for at hjælpe dig.

Din bestilling leveres inden for 2 – 4 dage.

Søg efter vin, vintyper, årgange, lande, druesorter mm.


Er du fyldt 18 år?

Da det her på siden er muligt at købe vin og alkohol, skal du være fyldt 18 år for at handle.

Eller

Ja, jeg er fyldt 18 år.